Mijn tak van de familie Sels heeft Duffel als stamland, en meer bepaald Duffel-Perwijs, over de Nete en aanleunend tegen Sint-Katelijne-Waver. Er zijn nog andere “Selsen” die uit Arendonk komen en een uit Balen op de grens Antwerpen, Brabant, Limburg. Of de drie (voorlopige) groepen verwant zijn aan elkaar, is me nog niet duidelijk. De Arendonkse tak heeft bekende valkeniers aan het Franse hof opgeleverd – vaak worden ze aangeduid als “Cels”. De Balense tak ligt aan de basis van de vele Nederlandse “Selsen” bv Sels-von Löwen, die het geschopt hebben tot stadhouder in Leeuwarden.

Mijn tak, de Duffelse, heeft wat politiekers voortgebracht en via de moeder van Kiliaan, die een Sels was, hebben we toch een kleine bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het Nederlands.

De oudste vermelding die ik vond over mijn tak in Duffel dateert uit 1382. Toen moet een Jan Selle schepen van Duffel geweest zijn. Je moet niet verwonderd zijn over “Selle”, want we vonden naamsvermeldingen als Zels, Sels, Zelle, Cels en dergelijke. De scribenten moesten soms voort gaan op de manier waarop de betrokkenen hun naam uitspraken en maakten daar het beste van. Dus Celsen en Zelsen je behoort misschien tot onze groep. Een andere “vroege” Sels duikt op in de Mechelse archieven: tussen 1398 en 1412 was een zekere Symon Callewaert, een huidevetter, gehuwd met Barbara Zelle, Waltersdochter.

Vaker daagt de naam op in het zogenaamde Sint-Mertensboek van Duffel, waarin aantekeningen te vinden zijn over de bijdrage ( lees belastingen) die de mensen toen moesten betalen aan de kerk. Vooral in natura. Voorts betaalden ze voor de herinneringsmissen van de afgestorvenen. Ik vind namen als Yda, Henric, Barbara, Katrien enz. Sels terug.

Een bijna voor zeker aantoonbare afstammingslijn begint bij een zekere Aert Sels – vermoedelijk rond 1450 te Duffel. De Selsen hadden toen hun bezittingen in de huidige Naaldstraat. Die Aert is gestorven in 1513. Een van zijn zonen was een zekere Henric. Het voornaamste obstakel in mijn zoektochten was het vaak voorkomen van de naam Henric. Vaak droegen vader en zoon dezelfde voornaam. Men was trouwens niet echt origineel met het geven van namen : in die tijd waren het Jan, Henric, Matthijs en Gillis. Ik heb Henric’s gevonden in die tijd die gehuwd waren met een Magdalena van Rieleghem, een andere met een Magdalena Lens (Leyn of Feyn) en een andere was getrouwd met Martyne Van Vaeken (Vervaeken). Die laatste Henric is vermoedelijk gestorven in Mechelen in 1584. Duffel moet toen een puinhoop geweest zijn door de godsdienstoorlogen. Henric had minstens vier zonen : Peter, Gommar, Gillis en Willem. Met die Peter gaan we verder. Hij was gehuwd met Anneke Van den Eynde en was de vader van een Cornelus, die te Duffel op 3 september 1623 gehuwd was met Anna Rijpens. Een van hun kinderen was ook een Cornelus, die huwde met Maria Moons. We zijn dan rond 1670. Een zoon, die het blijkbaar ver op financieel gebied heeft geschopt, was Gummarus die in 1684 geboren werd. Die huwde met Catharina Faeyens ( Feyen). Ze hadden een grote hoeve – De Roeckxhoeve die nog bestaat in Duffel -met twee paarden en vijf koeien,gouden ringen. Ze zijn beiden gestorven begin mei 1732, waarschijnlijk door een ongeval. Hun oudste zoon was weer een Cornelus, die tweemaal huwde. Eerst met Anne-Marie Van Noyen en later met Isabella Vermylen uit Lier. Uit dit huwelijk werd Gummarus geboren, die zich later hovenier noemde en die Duffel verliet. Hij trouwde in Berchem met Catharina De Coster in 1766. Een van zijn zonen was Joannes Fransiscus (Jean – François – het was onder de Fransen met hun eigenaardige jaartelling) geboren in Berchem, maar later uitgeweken naar Reet. Die was gehuwd met Maria Thijs uit Wilrijk. Die laatste moet een tiran geweest zijn, want geen enkele zoon mocht of wou huwen voor haar dood in 1860. Een van haar zonen, Abraham Jozef, huwde in 1862 met de meid, Maria Roelen ook uit Wilrijk. De jongste van hun kinderen was mijn grootvader, Petrus Ludovicus. Abraham was al 58. Petrus Ludovicus huwde Antonia Symus uit Aartselaar. Hij was een brouwersgast en ze hadden een herbergje in Reet. Mijn vader, Rene Albert, was het voorlaatste kind. Hij was ongeschoold en na de tweede wereldoorlog was hij tot zijn dood in 1969 postbode. Hij huwde in Berchem in 1938 met Angela Bunneghem uit Antwerpen. Hun huwelijk werd ontbonden in 1951. Ik ben het product van hun relatie.

Indien geïnteresseerd in meer namen, data en bronnenvermelding graag bereid je daarover te informeren : juul.sels@skynet.be 

image0-3

Ui het Mertensboek van Duffel : belastingen aan de kerk : 1450

image0-2

uit de schepenbrieven : rond 1520

image0-1

hoe zit de familie in elkaar? Na de oorlogen van 1580-1600

image0

dramatiek in 1732 : doktersrekening na ongeval met kar

image0-4

huwelijksfoto van Petrus Ludovicus en Antonia Symus, mijn grootouders - ik heb ze nooit gekend.


0 Reacties to “De familie Sels uit Duffel”



  1. Geef een reactie

Plaats een reactie